Over Ons

Olijfolie is een begrip in Italië, onmisbaar in de Italiaanse keuken. Na vele jaren van het proeven van talloze soorten olijfolie, proefden we op een dag de olijfolie van Francesco Pepe. Fenomenaal!! Een sensatie voor de smaakpapillen. Alle drie de oliën hebben een eigen karakter. Principio, stevig en puur, Erede sterk met een klein bittertje, en de Radice, pittig met een bijzonder nasmaak.

Sommige dingen voel of weet je meteen. Deze olie verdient het om door heel veel meer mensen geproefd en gewaardeerd te worden. We hadden gelijk een intense klik met Francesco Pepe, de maker van deze bijzondere oliën. Inmiddels zijn we, op zijn verzoek, importeur van Nederland geworden. En daar zijn we bijzonder trots op.

Bekijk de producten zelf in de webshop en proef ze vooral. Kies voor een 100 ML proefflesje, een proefsetje om later de beste keuze te maken aan de hand van uw smaak, een 500 ML glazen fles, een handgeschilderde keramische fles die uw keuken zal sieren, een cadeauverpakking met 3 proefflesjes of prachtige houten geschenkkist met de 3 verschillende olijfolie in 500 ML fles.

-La vita non va meglio –

Lieve groet, Jac & Els

Over onze olijfolie

In het beeldschone Italie, vlakbij Salerno en Napels, op de heuvels van het kleine stadje Luogosano, de heuvels van Sant’Angelo All’Esca en Fontanarosa, verbouwt Azienda Agricola Francesco Pepe op 12 hectare grond hun bijzondere olijven in olijfgaarden van 3 variëteiten:

Marinese (Erede), Ravece (Radice) en Olivella (Principio), Avellinese (Principio), een blend gemaakt van Olivella, Marines, Leccino en Lecce del Corno.

Familietraditie

De naam van het familiebedrijf is een eerbetoon aan de wortels van de familie. Momenteel wordt het bedrijf gerund door Francesco.  De olijfboom is volgens hem het symbool van een cyclus die de gehele familie op hun reis vergezelt. De Principio, wat letterlijk “1e” betekent, was de eerste Extra Vergine olijfolie die de familie maakte in de eigen boomgaard. In de loop van de jaren zijn enkele oude olijfgaarden, die tien jaar verlaten zijn geweest, aangekocht en nieuw leven ingeblazen. Hier staan eeuwenoude olijfbomen van het type Marinese en Olivella. Alle olijven worden hier met de hand geplukt en binnen 24 uur geperst, om de optimale versheid te behouden. Dit alles gebeurt in een moderne molen om de juiste fruitigheid en smaak te behouden. De drie olijfoliën die uit het persen gewonnen worden zijn allen Extra Vergine olie en van superieure kwaliteit.

In 2019 heeft de olijfolie “Erede”, gemaakt met de Marinese olijfgaard, de erkenning gekregen van de Presidio Slowfood. Slowfood is een wereldwijde vereniging die tot doel heeft kleinschalige producenten te beschermen die ernaar streven de traditionele en regionale keuken te behouden. De vereniging moedigt het kweken van planten, zaden en vee aan wat zo kenmerkend is voor het lokale Italiaanse ecosysteem. In 2020 ,2021 en 2022 heeft de olijfolie “Erede ” wederom dezelfde erkenning gekregen.

Principio:

Deze Extra Vergine olijfolie is afkomstig van het persen van de olijven van de olijfsoorten: Leccino, Frantoio, Olivella en Ravece. Dit is de eerste olijfolie die sinds het begin op de boerderij van Francesco gemaakt wordt, vandaar de naam Principio. Deze olie is zowel voor koude en warme gerechten te gebruiken, ook voor het koken en bakken van gerechten.

Erede:

Deze Extra Vergine olijfolie is een Monocultivar en afkomstig van de koude persing van olijven van enkel Marinese olijfbomen. Het is dus een olie afkomstig van 1 soort olijfboom. Van Marinese olijven is bekend dat ze een zeer lage opbrengst hebben, maar een zeer intense smaak, met een pittige afdronk. Deze olie behoort tot Presidio Slowfood sinds 2019.Deze olie is te gebruiken voor zowel koude en warme gerechten. Erede is door zijn fruitigheid en lichte bitterheid uitermate geschikt voor visgerechten en salades. De smaak doet denken aan gemengde bessen, gemaaid gras, verse tomaat en een vleugje amandel. Deze olie heeft in 2022 de Gouden medaille gewonnen op de 1e Amsterdamse International Olive Oil Competition. In 2023 heeft de Erede zelfs de Platinum status behaald op de 2e Amsterdamse International Olive Oil Competition.

Radice:

Deze Extra Vergine olijfolie is een Monocultivar en afkomstig van de koude persing van enkel Ravece-olijven. Dus net als de Erede afkomstig van slechts 1 soort olijfboom. Deze olijven houden van het klimaat van Irpinia waar het weer meestal mild is maar met uitzonderlijke koude uitschieters in de winters. Dit microklimaat geeft de olijven een uniek karakter en een zeer intense smaak met een pittige afdronk. Deze olie is te gebruiken voor zowel koude en warme gerechten, echter niet voor koken en bakken van gerechten.